Ministerul Finanțelor se împrumută
În data de 16 ianuarie, Ministerul Finanțelor a finalizat cu succes o operație de împrumut în valoare de 83,5 milioane euro. Creditul respectiv s-a realizat printr-o emisiune de obligațiuni care se ridică la 100 milioane euro. Scadența împrumutului este în patru ani, în 2023, cu o rată a dobânzii de 0,97%.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor remis redacției: ”În conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 din Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2245 din 16.09.2016, Ministerul Finanţelor Publice respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise cu un nivel al preţului mai mic de 99,9996%”.
Cei șase dealeri primari au formulat cereri în valoare de 132 milioane de euro. Pornind de la această sumă, băncile au licitat pe cont propriu și în nume propriu suma de 84 milioane euro. În contul clienților, suma licitată a fost de 19 milioane euro. În acest caz, randamentul până la maturitate asociat prețului mediu de adjudecare are un nivel de 0,97%, cu o rată evaluată a cuponului de 1%.
Pornind de la valoarea totală adjudecată, suma pe care băncile au alocat-o în cont propriu și nume propriu a fost de 39 milioane euro. Suma de 19,5 milioane euro a fost afectată clienților. Suma la care s-au ridicat ofertele necompetitive s-a ridicat la 58 milioane euro.
În luna octombrie a anului trecut, Ministerul Finanțelor s-a împrumutat pe piețele externe cu până la 2,5 miliarde euro, prin intermediul unor eurobonduri scadente în 2029, respectiv 2039.
Împrumuturile în monedă străină prezintă un anumit factor de risc pentru viitor, însă în egală măsură permit împrumuturi mai mici de pe piața locală. Un avantaj semnificativ este că pot aduce și intrări importante de valută la rezerva statului. Tot în 2018, Ministerul Finanțelor a mai atras de pe piețele externe suma de 2 mld. euro în luna februarie și de 1,2 mld. dolari în luna iunie.
În general, în situația în care statul deține o rezervă considerabilă de bani, atunci când vrea să se împrumute, își permite să refuze sau să negocieze dobânzile mai mari oferite de bănci. În cazul în care rezerva valutară este limitată, posibilitatea de a negocia dobânzi mai mici este considerabil limitată. Strategia oficială de împrumut pe 2018 a Ministerului Finanțelor a avut ‘obiectivul de menținere a unei rezerve financiare în contul Trezoreriei Statului, reprezentând echivalentul a circa patru luni de necesar brut de finanțare’.
Potrivit unui ordin publicat la sfârșitul anului trecut în Monitorul Oficial, Ministerul Finanțelor și-a propus să emită obligațiuni de stat în cupon denominate în euro în luna ianuarie, în valoare de 100 milioane de euro. Obligațiunile ar urma să acopere finanțarea deficitului de stat și refinanțarea datoriei publice.