Efectele cresterii cotatiei euro/ dolar din ianuarie 2021 asupra creditelor

Cresterea cotatiei pe care o au euro si dolarii americani in ultima perioada ii fac pe tot mai multi romani sa se intrebe daca e un moment bun pentru a lua noi credite sau pentru a si le rambursa anticipat pe cele existente.

Aceasta intrebare si-o pun atat cei care au credite in lei cat si cei care s-au imprumutat de la banci in principalele valute pe care le folosim in tara noastra.

Nu cred ca stie nimeni cat va continua cresterea galopanta a acestor valute in raport cu leul romanesc, de aceea nu cred ca cineva poate veni cu un raspuns clar. Insa ne pot ajuta mult sa ne formam o parere despre ceea ce ne asteapta urmarind declaratiile pe care specialistii din domeniul bancar le fac. Acestia ies rar la rampa, insa cand o fac, e bine sa-i ascultam cu atentie si sa citim si dincolo de cuvinte.

In acest sens, de referinta este declaratia recenta pe care a avut-o Adrian Vasilescu de la BNR in legatura cu cererea partidului de guvernamant ca acesta institutie sa protejeze moneda nationala, intervenind pe piata bursiera, asa ca in alte ocazii. De data aceasta, domnia sa atentioneaza asupra riscului ca ROBOR-ul sa urce peste 5, 6 sau chiar 7% daca BNR-ul ar cumpara in acest moment lei romanesti cu valuta din rezerva bancii. El a atras atentia ca orice interventie pe piata valutara lasa urme precum o operatie pe creier.

Din declaratia domniei sale am putea concluziona ca ratele pe care le au romanii la banci nu vor cunoaste modificari majore datorita neinfluentarii ROBOR-ului de catre BNR, dar ca euro si dolarul american risca sa isi continue traseul actual. De aceea, cei care au credite bancare in aceste valute si care isi iau salariile in lei, risca sa fie cei mai afectati din aceasta situatie prin care trecem in acest moment. Aceasta deoarece ei vor cumpara euro sau dolarul american la cotatii mai mari decat atunci cand au luat respectivul imprumut bancar.

Persoanele care au credite in lei vor resimti mai putin acut cresterea valorii valutelor, insa cel mai putin afectate de aceasta situatie a cotatiei euro/ dolar sunt persoanele care sunt platite in Romania in aceste valute. Cu toate acestea, cat timp ROBOR-ul o sa ramana stabil, efectul asupra persoanelor care au credite bancare in euro nu va fi atat de mare ca in perioada crizei economice din 2008-2010 cand multi romani s-au aflat in imposibilitate de a-si plati ratele bancare.

Bancile au atras in ultimul timp atentia creditorilor asupra riscurilor la care se expun atunci cand se imprumuta intr-o alta moneda decat cea in care sunt platiti la locul de munca. Cu toate acestea, numarulor celor care au credite in valuta straina este inc destul de mare in Romania. Principalul motiv este faptul ca multe banci cu dobanzi si comisioane mai mici la valuta decat in moneda nationala.

In concluzie, daca aveti credite bancare, asteptati-va ca aceasta crestere a cotatiei euro-dolar sa va afecteze situatia financiara intr-o mica sau mai mare masura. Insa cat timp va dura aceasta situatie si ce masuri e indicat sa luati, din pacate nu poate nimeni sa va spuna. Putem doar presupune, in urma declaratiei lui Adrian Vasilescu de la BNR, ca tendita de crestere a cotatiei euro-dolar va continua pentru a putea proteja cat mai mult persoanele care au credite bancare, tinand sub control ROBOR-ul.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI