Dobândă de referință a BNR pentru 2018 de 2,5%

BNR a declarat în noiembrie 2018 dobânda de referință la 2,5%, țintă ce a răspuns așteptărilor analiștilor bancari. Măsura a fost luată pe fondul scăderii inflației la 5,03% în luna Septembrie, de la un nivel de 5,06% înregistrat în luna August, respectiv de 5,4% atins în luna iulie.


Evaluarea este de natură să influențeze în mod semnificativ evaluările băncilor și evoluțiile la nivel macro-economic, precum și politicile în domeniul creditelor pentru societăți comerciale și adresate populației.
Inițial, BNR prognozase în luna august o inflație de 3,5% la finalul anului. Acest nivel reprezenta limita superioară, de un punct, a țintei inițiale a băncii centrale, și anume de 2%.


BNR nu a scăzut însă rata rezervelor minime obligatorii (RMO) de 8% din pasivele băncilor, atât în lei cât și în valuta. Acest lucru confirmă faptul că în momentul de față nu exista un deficit major de lichiditate pe piața bancară, deși valoarea operațiunilor săptămânale repo au crescut spre sfârșitul anului 2018.


Conform standardelor obișnuite, spre sfârșitul lui 2018, lichiditățile din conturile băncilor au înregistrat creșterea prevăzută.
Rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice, prețuri asupra cărora influența politicii monetare este puțin semnificativă sau nulă) a continuat să scadă în 2018, până la circa 2,7 la sută în luna septembrie, de la 2,85 la sută în luna august. Descreşterea a fost determinată în principal de segmentul produselor alimentare procesate, sub influenţa dinamicii preţurilor de pe piața mondială la unele produse agroalimentare.


Rata medie anuală a inflației IPC a fost în luna septembrie de 4,5 la sută, comparativ cu 4,2 la sută în luna august. O evoluție similară a fost înregistrată și de rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, care a urcat la 3,8 la sută, de la 3,5 la sută în luna anterioară.


Noile date privind creșterea economică în ultima parte a anului 2018 au reconfirmat accelerarea marginală în termeni anuali a PIB în trimestrul II 2018, până la 4,1 la sută, de la 4,0 la sută în trimestrul anterior. În ce privește partea de utilizare, structura determinanților PIB a suferit o schimbare semnificativă, constând în principal în revizuirea ascendentă (până la 3,7 puncte procentuale) a aportului variației stocurilor, se arată într-un comunicat al BNR de la sfârșitul anului 2018.


Datele statistice disponibile la sfârșitul lui 2018 au indicat evoluţii mixte în perioada iulie-august, comparativ cu trimestrul II: avans al ritmului anual de creștere a producţiei industriale și temperare a dinamicii activității din comerț şi servicii, în timp ce lucrările din construcţii şi-au restrâns volumul în termeni anuali, îndeosebi pe seama segmentului construcţiilor rezidenţiale, care resimte totodată și un puternic efect de bază. În același timp, după o relativă stagnare în trimestrul II, creșterea anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a atenuat în perioada iulie-august, pe fondul majorării dinamicii productivităţii muncii.


Creditul acordat sectorului privat și-a temperat ușor creșterea anuală în luna septembrie (până la 6,3 la sută, de la 6,6 la sută în luna august), ca urmare a scăderii dinamicii componentei în lei, pe seama creditelor pentru locuințe și a celor acordate societăților nefinanciare; creditele în lei pentru consum și-au reaccelerat în schimb creșterea anuală, până la 13,3 la sută. Ponderea creditului în lei în total credit neguvernamental s-a majorat la 65,4 la sută în luna septembrie (de la un minim de 35,6 la sută în mai 2012).

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI