Cum să dispari din registrul Biroului de Credit
Când vrei să obții un credit la o bancă, primul lucru pe care o instituție financiară îl va verifica este nivelul de bonitate. Atunci când o persoană se află în evidențele Biroului de Credit, șansele de obține creditul dorit se reduc semnificativ. De aceea, este important de știut care sunt măsurile care trebuie avute în vedere pentru a declanșa procedura de ștergere a datelor, în special atunci când descoperiți cu stupoare că ați fost inclus din greșeală.
Situația în care un client și-a plătit integral restanțele dar rămâne în continuare în evidențele Biroului de Credit este din păcate des întâlnită. Într-o asemenea situație, persoana în cauză nu poate solicita un credit de la o bancă pentru o perioadă de cinci ani.
Procedura de ștergere din evidențele Biroului de Credit este relativ simplă și gratuită, în condițiile în care normele juridice aplicabile sunt respectate. Trebuie să faceți o cerere în acest sens direct la banca sau IFN-ul care v-a raportat. O altă posibilitate este de a folosi direct aplicația existentă pe pagina de Internet: Birouldecredit.ro.
În situația în care în mod nejustificat banca sau IFN-ul în cauză a refuza să ia această măsură, pasul următor este de a vă adresa Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), direct pe site-ul oficial al instituției: www.dataprotection.ro.
În cazul în care și ANSPDCP vă respinge cererea, soluția ultimă este de a adera o plângere la Protecția Consumatorilor. Acest demers poate fi făcut online, pe site-ul ANPC.ro.
În momentul de față, există firme și birouri de avocatură care își oferă deschis serviciile pentru a determina o schimbare a acestei situații, dar cea mai bună soluție este de a face aceste demersuri simplu, și gratuit. În cazul în care toate normele legale au fost aplicate, nu aveți de ce să vă faceți griji, pentru că într-un final, dreptatea va triumfa și veți putea solicita și obține fără probleme creditul bancar dorit.
Biroul de Credit este o societate pe acțiuni înființată în 2004, prin demersul comun al 25 de bănci din România. Rolul acestui birou este de a colecta și prelua date din portofoliul de clienți ai băncilor, precum și a altor instituții de creditare. Societatea are dreptul legal de a gestiona datele de credit în vederea asigurării unei acțiuni de creditare responsabile.
Biroul de Credit respectă noua legislație europeană GDPR și are o experiență de peste 500 de clienți.
Afișarea abuzivă în datele Biroului de Credit distruge imaginea unei persoane în fața altor creditor și blochează posibilitatea de a obține un credit sau o refinanțare de la o bancă. Înainte de a vă acorda un credit, băncile sau IFN-urile vor verifica situația la Biroul de Credit. Pentru bănci este important să evalueze dacă aveți întârzieri mici sau mari la returnarea unui credit, eventuale experiențe neplăcute cu alte bănci precum și situația veniturilor valabile. Acest istoric determină nu doar dacă vă va fi acordat creditul, dar în special în ce condiții. În cazul unui istoric negativ, este posibil să obțineți un credit în condiții net dezavantajoase, de unde și nevoia de a fi șters din evidențele Biroului înainte de a aplica pentru un credit.
În cazul în care descoperiți că informațiile despre Dvs. sunt false sau incorecte, puteți face o cerere de revizuire care pot duce la modificarea și, eventual, ștergerea acestor date din baza de clienți a Biroului.