Cand e bine sa luam un credit auto
Constatam la tot pasul ca exista multe persoane care cheltuie banii pe care nu ii au (adica bani imprumutati prin credit bancar, cel mai des), pe lucruri pe care nu le vor, doar pentru a impresiona pe oamenii pe care nu ii plac. De aici se nasc o multime de probleme pentru acei oameni. Situatiile de acest gen ii fac pana la urma si mai nefericiti deoarece tot ei trebuie sa plateasca banii cheltuiti nechibzuit pe lucrurile care chiar nu ii fac fericiti.
A arata vecinului ca ai o masina mai luxoasa ca a lui, cand nu ti-o permiti si iei un credit auto pentru care platesti comisioane si dobanzi timp de cativa ani, nu iti foloseste la nimic. E doar o piatra de moara pe care ti-o pui singur in traista. Te trezesti ca folosesti foarte rar acea masina si ca valoarea ei a scazut din clipa in care aceasta a devenit proprietatea ta. In aceste conditii, incerci sa iti elimini frustarea cu un nou credit care te ingroapa si mai mult in datorii si care te indeparteaza mai mult de independenta financiara.
Asta nu inseamna ca achizitia de masini prin credit bancar este ceva rau. Daca esti un antreprenor care are nevoie de o masina pentru a putea sa isi puna in aplicare o ideea de afacere care ii aduce beneficii mai mari decat costul de achizitie al masinii plus comisioanele si dobanzile bancii, atunci aplicarea pentru un credit auto este chiar o idee excelenta.
Nu de putine ori am vazut oameni inteligenti care au speculat nevoia celor din jur pentru a dezvolta afaceri de succes, dar care nu aveau capitalul necesar pentru a pune in practica respectivul plan de afacere. De multe ori, aveau nevoie de una sau mai multe masini care puteau fi folosite pentru a usura sau a reduce costurile respectivei afaceri. Asa ca au apelat la un imprumut bancar prin care reuseau sa obtina unealta (masina, in acest caz) necesara ca afacerea lor sa devina un succes.
Astfel de oameni inteligenti reusesc sa isi amortizeze investitia in respectiva masina si sa produca un profit frumos cu ajutorul ei. In aceste cazuri, masina le aduce profit, achizitia ei nefiind deloc un moft pentru a impresiona vecinul care si-a luat o masina noua, ci un sprijin in dezvoltarea propriului business.
Din fericire, incep sa vad tot mai multi oameni de acest gen, curajosi si intreprinzatori, care iau credite bancare in cunostinta de cauza. Ei sunt constienti de riscurile la care se expun, insa is calculeaza cu atentie sansele de a avea profit inainte de a aplica pentru imprumuturi bancare. E adevarat ca niciun calcul nu poate garanta succesul unei afaceri, insa lipsa unui plan bine pus la punct creste radical sansele ca afacerea respectiva sa fie un esec.
De aceea, atunci cand cineva aplica pentru un credit auto la o banca, ar trebui sa fie descurajat sa faca acel credit daca persoana nu are posibilitati financiare care sa asigure plata ratelor bancare pe toata perioada creditarii. In cazul intrarii in imposibilitate de plata, banca va putea recupera o foarte mica parte din suma creditata vanzand respectivul autovehicul, stiind ca o masina isi pierde foarte mult din valoarea intr-un termen scurt.
Concluzia este ca cel mai bine e sa aplici pentru un credit auto doar atunci cand stii ca masina achizitionata nu este o povara pentru bugetul personal si, mai ales, atunci cand ea iti poate genera un profit care sa acopere atat valorea de achizitie cat si dobanda si comisioanele aferente pe care un creditor le plateste bancii in schimbul sumei de bani pe care o primeste pentru a deveni proprietarul masinii dorite.