BNR, nemulțumită de taxa anuală pe bănci
O taxa anuală pe bănci de 0,9%, din activele financiare ale sectorului bancar, în valoare de 377 miliarde lei la nivelul lunii octombrie 2018, ar urma să reducă jumătate din profitul net al băncilor, de 6,3 miliarde lei după primele zece luni ale anului 2018, sau 45% din profitul analizat în 2018, estimat la 7,6 miliarde lei, consideră BNR.
Problematic este însă faptul că unele bănci obțin totuși profituri mici sau sunt în pierdere, astfel încât taxa anuală nu va face decât să le agraveze considerabil nivelul de stabilitate. În prezent, 90% din totalitatea profitului sistemului bancar este realizat doar de șase bănci importante, dintr-un total de 34 active pe piață.
Profitul băncilor atins în 2018 este unul excepțional, ca urmare a unor reversări de provizioane constituite anterior pentru credite neperformante. Conform evaluărilor experților BNR, acest profit va scădea în cursul anului 2019, dar este greu de evaluat care va fi nivelul acestei scăderi. Scăderea ar putea fi afectată în egală măsură de scăderea ritmului creșterii economice și nivelului creditării. Experții consideră că acest ritm ar putea fi redus la jumătate.
BNR a luat în calcul aceasta tendință în momentul în care a estimat în iunie 2018 că sectorul bancar va obține un profit net de doar 2,2 miliarde lei în 2019, o scădere de 71% față de 2018, iar în 2020 de doar 1,6 miliarde lei.
Date fiind aceste condiții, aplicarea taxei va produce, în opinia BNR, o pierdere a sistemului bancar de 680 milioane lei în 2019 și de 3,4 miliarde lei în anul 2020. Această evaluare ține cont de o taxă bancară de doar 2,88 miliarde lei în 2019, un nivel considerabil redus față de cea pentru anul trecut, de 3,4 miliarde lei, și o taxă de 5 miliarde lei în 2020.
Conform predicțiilor BNR, nivelul de solvabilitate a băncilor ar putea fi semnificativ diminuate în cazul aplicării taxei bancare. Solvabilitatea a nouă bănci în 2019 și a 14 în 2020, dintre care una foarte importante pentru sistemul bancar, va scădea sub nivelul cerințelor globale de capital, ceea ce înseamnă că ponderea capitalului din active va fi sub 8%.
Banca centrală și-a exprimat în repetate rânduri în ultima perioadă nemulțumirea față de modul în care Guvernul și forul legislativ au reglementat taxa bancară.
Potrivit Ordonanței de Urgență privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiile publice, băncile românești vor fi taxate la volumul activelor la o cotă de 0,9%. Experții au subliniat că aceasta este cea mai ridicată cotă din țările membre ale Uniunii Europene. O taxă mai redusă – de 0,53% – a fost introdusă în Ungaria în 2010, cu pierderi semnificative aduse sistemului bancar. Ordonanța a fost publicată de Ministerul Finanțelor la sfârșitul anului trecut și se aplică de la începutul lui 2019.