Acțiune a BNR de atragere de depozite
Banca Naționala a României (BNR) a atras la jumătatea lunii ianuarie aproximativ 13 miliarde lei, prin intermediul unei operațiuni de atragere de depozite. Operațiunea a determinat majorarea indicelor de dobândă ROBOR la termen de o zi cu aproape un punct, de la 1,75% la 2,60%. Indicele de dobândă ROBOR de 3 luni în care se stabilesc creditele în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat o creștere de la 2,88% la 2,92%.
Datorită unui exces de lichiditate pe piața bancar, ROBOR a înregistrat scăderi semnificative unul din motivele indicate de specialiștii de pe piață fiind taxa bancară pe care băncile trebuie să o plătească în cazul unui ROBOR de peste 2%.
În luna decembrie a anului trecut, excesul de lichiditate al băncilor a atins în luna decembrie un nivel de 2,5 miliarde lei, comparativ cu o rată scăzută de 0,6 miliarde lei înregistrate în luna noiembrie. Pentru aceeași perioadă de timp, nivelul excedentului de lichidități a fost de 2,3 miliarde lei, același nivel înregistrat la aceeași dată cu un an înainte. La începutul lui 2018, excedentul a crescut semnificativ pentru primele trei luni, urcând la 14,7 miliarde în ianuarie, 19,8 miliarde în februarie și 17,2 miliarde în martie. După această creștere pe trei luni, acest nivel a scăzut progresiv în restul anului.
Creșterea semnificativă a ROBOR-ului a forțat banca centrală să intervină prin furnizarea de lichidități suplimentare, prin intermediul unor operațiuni de tip repo. O altă măsură luată de BNR, de data asta pentru temperarea inflației, a fost de a majora dobânda de referință de la 1,75% la 2% în luna ianuarie, respectiv la 2,25% în luna februarie 2018. Excesul de lichiditate înregistrate în primele luni ale anului nu au reușit să determine ROBOR-ul să urmeze tendința impusă de BNR. În aceste condiții, banca centrală a folosit atragerea de depozite, pentru prima data în 11 ani. În aprilie 2018, suma de 18,6 miliarde lei a fost atrasă de pe piață.
La momentul respectiv, indicele ROBOR la 3 luni era cu 0,2 puncte procentuale sub dobânda de referință de 2,25% înregistrând nivelul de 2,07%. Ca urmare a operațiunilor de atragere de depozite, ROBOR-ul a înregistrat un nivel peste dobânda de politică monetară de 2,5%.
Băncile nu s-au arătat interesate de reducerea semnificativă a ROBOR-ului, îndeosebi datorită nivelului ridicat al inflației. În luna decembrie a anului trecut, ROBOR-ul a înregistrat un nivel de 3%, după ce cu o lună înainte nivelul atins fusese de 3,25%. Taxa pe bănci intrată în vigoare la sfârșitul lui decembrie, a determinat scăderea constantă a indicelui care a atins 2,88% în prima jumătate a lunii ianuarie. Acest nivel este cu doar 0,3% peste dobânda de referință, considerat prea scăzut de către BNR care a procedat la operațiunea de atragere de depozite.
Această situație de pe piața bancară rămâne de avut în vedere în următoarele luni, și cu siguranță evoluțiile de pe piața bancară vor influența într-o măsură semnificativă alte aspecte legate de acest domeniu, cum ar fi nivelul creditelor.